Observatorul geomagnetic Surlari

Observatorul geomagnetic Surlari
In Romania cercetarile fundamentale din domeniul geomagnetismului s-au dezvoltat în cadrul Institutului Geologic al Romaniei, având cea mai amplă bază de date geomagnetice şi gravimetrice la nivelul României.
Observatorul Geomagnetic National Surlari, înfiinţat în anul 1943, este Instalaţie de Interes Naţional (2004) si Observator Geomagnetic Planetar (1998), membru in cadrul celui mai vast program mondial in domeniul geomagnetismului INTERMAGNET, a acumulat date geomagnetice de peste sase decenii, ce au contribuit la punerea in evidenta a unor perturbatii locale legate, prin fenomenul de inductie electromagnetica, de structura geologica a teritoriului tarii noastre.
In prezent domeniul geomagnetismului este marcat de intensificarea şi diversificarea obiectivelor sale de cercetare. Sunt abordate fenomene complexe, implicând cunoştinţe interdisciplinare utilizate sinergic. Echipamentele geofizice aflate in cadrul Observatorului Geomagnetic National Surlari sunt agreate si recomandate de comunitatea stiintifica internationala (IAGA - International Association of Geomagnetism and Aeronomy) ca echipamente de top pe plan mondial
Echipamentele existente in cadrul laboratoarelor observatorului corespund locatiilor si infrastructurii de exceptie a OGNS (laboratoare amagnetice la sol si subterane pentru monitorizarea permanenta a campului geomagnetic, a campului gravific precum si a altor parametri geofizici) 
Top Inapoi