petriforest

PETRIFOREST
TITLU: Paduri Pietrificate din Romania descrise prin studii paleoxylologice, interpretarea lor paleoclimatica si conturarea lor ca arii protejate.


ACRONIM: PETRIFOREST

CUVINTE CHEIE: Paleoxylologie, Gimnosperme, Angiosperme, paleoclimat, arii protejate.
ABSTRACT: Paleoxylotomia reprezinta una din cele importante metode de identificare taxonomica a lemnelor fosile, adesea reprezentand singurul mod pentru a afla compozitia floristica a padurilor pietrificate sau carbonificate. In lume au fost identificate numeroase paduri pietrificate, distribuite pe toate continentele, reprezentand fora arboreala a diferitelor 'momente geologice' din Paleozoic, Mezozoic sau Cenozoic. Cercetarile noastre anterioare au pus in evidenta existenta unor paduri pietrificate si in Romania, reprezentand Jurasicul, Cretacicul si Tertiarul. Proiectul propune continuarea cercetarii stiintifice a acestora pentru noi identificari taxonomice, in scopul conturariicompozitiei lor floristice originale prin studii paleoxylotomice, posibile si datorita existentei printre autorii acestui proiect a unor specialisti in domeniu confirmati international. In urma realizarii activitatilor propuse se prezuma identificarea de noi taxoni fosili, unii ca specii noi pentru stiinta, din padurile pietrificate din Carpati. Toate aceste cercetari, pe langa semnificatia paleoclimatica care va fi evidentiata ca un model pentru evolutia climei actuale, se vor constitui in argumentatii pentru conturarea de arii protejate pentru paduri pietrificate pe teritoriul Romaniei si acest proiect intentioneaza sa se finalizeze cu asemenea propuneri.
Tip proiect: PN-II-ID-PCE-2008-2
(Programe cu finantare nationala > Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare PN-II > Program Idei > Competitie 2008 > Proiecte de cercetare exploratorie)
Autoritatea contractanta: CNCSIS - UEFISCSU
(Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior - Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare)
Contractor: Institutul Geologic al Romaniei
(I.G.R. - Institut National de Cercetare Dezvoltare in domeniul Geologiei, Geofizicii, Geochimiei si Teledetectiei)
Director de proiect: Dr. Stanila Iamandei

Top Inapoi